Interview over Augmented Reality startup Artishock

26 februari 2015

Interview van Dewi Smeenk . Het Nederlands MediaNetwerk doet een serie interviews voor het Cross Media Congres met Startups. "Vandaag spreken we Cristian Vorstius Kruijff, initiator van Artishock.com"

Bron: Nederlands Medianieuws

Artishock: Mixed Reality Collective

Wat is Artishock?

Artishock is een startup dat zich toelegt op bijzondere producties in emerging technologies en media. Artishock realiseert -onder meer- Augmented Reality en Virtual Reality projecten. Augmented Reality is een methode om digitale informatie en belevingen toe te voegen aan de dagelijkse werkelijke fysieke omgeving.

We zijn een creatief en technisch collectief van gepassioneerde deskundigen die communicatie, kunst, wetenschap en technologie combineren ten behoeve van emerging media. Door de inzet van een multidisciplinair team is Artishock in staat nieuwe mediavormen te verheffen tot spannende en ongekende belevingen. Maar Artishock kan ook puur functionele toepassingen ontwikkelen.

Kortom: We create beautiful technology.

Waarom ben je Artishock begonnen?

Ik kom zelf uit de wereld van Virtual Reality begin jaren negentig.  Ik werkte kort in de special effects en modelmaking branche voor de filmindustrie en ontkwam niet aan het besef dat de visuele computertechnologie -destijds in opkomst- de
wereld zou veranderen. Vanuit mijn studie communicatie en vormgeving te Rotterdam studeerde ik in 1991 af met schrijven van een boek over Virtual Reality en de interactie met kunst en wetenschap. Destijds was dit onderwerp een ver-van-je-bed show. Het virtuele is me sindsdien altijd blijven fascineren.

Nu komen de mogelijkheden binnen handbereik van iedereen door de fikse groei en ontwikkeling van smartphones. De opkomst van wearable technology zoals smartglasses zet de boel verder in een stroomversnelling. Augmented Reality is geen broodje kaas, het heeft een multidisciplinair draagvlak nodig als je binnen deze technologie op een hoog nieuw niveau wilt kunnen presteren.

Ik ben daarom op zoek gegaan naar professionals die vanuit hun eigen expertise en visie willen en kunnen bijdragen aan deze boeiende materie. Het combineren van de mogelijkheden van moderne media, interactieve videomapping, audio design in combinatie met (sociale) online media, biedt ongelooflijk veel spannende crossovers.

De experts heb ik uiteindelijk gevonden en samen zijn we het avontuur aangegaan in de vorm van Artishock.

Hoe  en waar is Artishock gevestigd?

De virtuele thuishaven van Artishock is in de prachtige oude binnenstad van Dordrecht aan de Prinsenstraat 53. Dit 18de-eeuwse pand is onze broedkamer waar we overleggen, onze ideeën vorm geven en in goed gezelschap een  biertje/wijntje drinken en een pizza prikken.

Als platform van digitale specialisten heeft het gegeven van plaats bij ons trouwens een geheel andere betekenis dan een vast kantoor!

Van wie is Artishock?

Artishock is een coöperatie, opgericht door vier gepassioneerde experts met dezelfde visie. Het zijn de nieuwsgierigheid naar de toekomst en de daaruit voortvloeiende verbazing over ongelimiteerde mogelijkheden die ons binden. Intussen hebben meerdere experts zich bij Artishock aangesloten. 

Hoe is Artishock gefinancierd?

Artishock heeft op dit moment geen externe financiering. We reserveren een deel van de opbrengst van projecten die wij in opdracht doen voor het creëren van een potje, waarmee we eigen concepten en R&D financieren. Daar hebben we
onderling afspraken over gemaakt, we werken bijvoorbeeld onderling allemaal tegen hetzelfde tarief.  Ondanks dat we op eigen kracht vooruit willen, staan wij open voor externe financiering van een aantal van onze concepten. Dat  kan interessante  en lucratieve business cases opleveren.

Wie zijn jullie klanten?

Klanten halen wij op dit moment uit de kunst- en culturele sector, de sport- en evenementen branche, de maak-industrie (bijvoorbeeld machine fabrikanten, de energie sector & automotive), retail (bijvoorbeeld instore promotions), wetenschap
(offline field research) en lokale overheid (interactieve gebouw projecties) en diverse commerciële bedrijven. Op onze site staan een aantal cases uitgewerkt.

Wat kan Artishock dat andere bedrijven niet kunnen?

Wij zijn in staat om emerging technologies naar nieuwe hoogte te tillen. De discipline voor het kunnen vormgeven aan Augmented- of Virtual Reality is zoals eerder gezegd geen broodje kaas. Er zijn meerdere disciplines nodig om topproducties te kunnen garanderen. Er zijn maar een handjevol bedrijven die op Augmented Reality gebied iets kunnen, maar niet de expertise in huis hebben om multidisciplinair te denken, laat staan te handelen.  Artishock kan vanuit haar diverse disciplines meedenken in oplossingen. En als wij het niet weten, dan zitten we in een dusdanig groot netwerk van specialisten dat kennis altijd voorhanden is. Met recht is Artishock daarom full-service binnen emerging media.

Niet alleen ondersteunend en adviserend als het gaat om concepting, we kunnen het ook handen en voeten geven in uitvoering. Onze kennis strekt van reguliere digitale media - die je niet moet vergeten - tot en met verbazingwekkende nieuwe mediavormen.

Wat heeft Artishock nodig om te kunnen groeien?

We zoeken bureaus en bedrijven met lef en visie. Bedrijven die innovatie in media belangrijk vinden en begrijpen dat werkelijke vernieuwing en kennisopbouw binnen organisaties loont. Bedrijven dus die belevingen en complexe uitlegstukken vertaald willen zien in nieuwe manieren van storytelling. Mochten er bedrijven of personen zijn die willen investeren in ons initiatief, dan zijn die natuurlijk ook van harte welkom.

Wat gaat Artishock in 2015 neerzetten?

Artishock wordt in Nederland nummer 1 op het gebied van Augmented en Virtual Reality. Of we dit waarmaken
binnen één jaar is niet te voorspellen, maar zonder ambitie kom je nergens. In ieder geval zullen we binnen
korte termijn een aantal spraakmakende projecten gaan realiseren. Het kan hard gaan als we de juiste bronnen kunnen aanboren. Dit interview is in ieder geval een mooie opstap!

Wat zijn de ambities van Artishock?

Artishock wordt binnen twee jaar  één van de top 10 bedrijven wereldwijd voor Augmented- en Virtual Reality producties!

Artishock is te vinden op:

Uw eigen Augmented Reality productie laten maken?

Neem dan even contact met ons op of maak een afspraak: +31 (0)622219996

Route

AUGMENTED EN VIRTUAL REALITY

Neem contact met ons op als u meer over Augmented en Virtual Reality wilt weten.

Nieuws archief