Universiteit Tilburg start lab voor Augmented Reality

13 mei 2014

AR lab Tilburg

Tilburg University gaat een virtual reality opleidings- en onderzoekslaboratorium bouwen, dat later dit jaar in gebruik wordt genomen op universiteitscampus. Het lab is uniek in Europa en biedt mogelijkheden voor colleges en onderzoek in virtueel gesimuleerde omgevingen. Het stelt studenten in staat college te krijgen in bijvoorbeeld een rechtszaal, bestuurskamer, ziekenhuis. Bovendien biedt het lab onderzoekers de mogelijkheid experimenten uit te voeren op het gebied van virtual reality. Het benodigde startkapitaal voor dit lab is gedoneerd door een filantropisch fonds dat anoniem wenst te blijven.

Augmented Reality

Augmented reality wil zeggen de projectie van elementen van de virtuele in de fysieke wereld. Het Tilburgse lab biedt zeer uiteenlopende mogelijkheden, van deelnemen in een rechtszaak tot de interactie van robots met patiënten, registreren van hersenactiviteit, gaming, een bestuursvergadering bijwonen of in een operatiekamer meelopen. Op deze manier leren studenten en onderzoekers in real life vragen te stellen en antwoorden te vinden over hoe mensen denken, zich voelen en zich gedragen in diverse settings. Studenten worden zo ook beter voorbereid op hun toekomstige maatschappelijke functies.

Gedragswetenschappen

Er zijn slechts enkele Augmented Reality Laboratoria in Europa en deze hebben vooral een technologische focus. Tot nu toe ontbreekt daarbij grotendeels het toegepaste gedragsperspectief; op het gebied van economie, recht, sociale- en geesteswetenschappen, juist waar het specialisme ligt van Tilburg University. Bovendien worden deze labs zelden tot nooit gebruikt voor onderwijsdoeleinden.

Het lab wordt opgezet met hoogleraar Cognitive Psychologie en Kunstmatige Intelligentie Max Louwerse van het Tilburg center for Cognition and Communication (TiCC) van Tilburg School of Humanities, die op 14 mei zijn oratie houdt. TiCC houdt zich bezig met onder meer kunstmatige intelligentie, mens-computer interactie, cognitieve modellen en (serious) gaming.

Nieuw onderwijscentrum

Het gedoneerde bedrag van een paar honderdduizend euro stelt de universiteit in staat om de basis van dit lab in te richten. De bedoeling is dat het lab ook een plek krijgt in het nieuwe onderwijscentrum dat gebouwd gaat worden op de campus.

 

Uw eigen Augmented Reality productie laten maken?

Neem dan even contact met ons op of maak een afspraak: +31 (0)622219996

Route

AUGMENTED EN VIRTUAL REALITY

Neem contact met ons op als u meer over Augmented en Virtual Reality wilt weten.

Nieuws archief